Tutorial – Homesocks

Een tijdje terug maakte ik een warme winterjas in omgekeerd lam. Ondertussen heb ik die al heel veel gedragen en het is een superwarme jas! Er begon zich stilaan een idee te vormen in mijn hoofd: wat als ik uit deze stof sokken zou maken om thuis te dragen? Met de koude dagen en avonden die we al gehad hebben en die er nog aankomen, leek me dit wel gezellig en warm.

Mijn idee kreeg meer en meer vorm en na wat uitproberen en een testversie, maakte ik mijn definitieve paar.

Wat heb je nodig?

  • lap stof van ongeveer 50 cm op 150 cm;
  • bijpassend garen;
  • versteviging voor de extra zool (bv. H250 of decovil light);
  • enkele witte A4 bladen (5-tal) om het patroon te maken.

Het patroon maken

Stap 1:

Op een wit blad (A4) rond je voet traceren. Het hoeft niet te kort bij je voet te zijn. Je kan ook langs de zool van pantoffels (bv. espadrilles) de omtrek tekenen of van een losse (inleg)zool in de juiste maat. Maak de omtrek van je voet aan de tenen wat breder zodat het verschil tussen links en rechts zo goed als weg is. Knip de zool uit.

omtrek voet traceren
Rond de voet traceren.
afronden
Bovenaan wat afronden (rode lijn).

Stap 2:

Kleef de 2 andere A4 bladen met de lange zijde aan elkaar. Leg de papieren zool op deze middellijn en duid bovenaan het middenpunt aan met een boogje.

2 A4 aan elkaar
2 A4-bladen aan elkaar kleven met plakband.

bovenaan aanduiden

Stap 3:

Meet dan de bovenkant van je voet van het puntje van je dikke teen tot net waar je enkel begint en trek hier 2 cm af (bij mij gaf dit: 14 – 2 = 12 cm). Het resultaat van deze meting duid je aan op de middellijn van de aan elkaar gekleefde A4-bladen, te rekenen vanaf het boogje. Maak hier ook een boogje van.

Stap 4:

Onderaan langs weerzijden van de middellijn dezelfde aantal cm als de vorige stap (12 cm) afmeten en aanduiden. De bovenste boog met deze punten verbinden met een rechte lijn.

afstand langs middenlijn
Afstand van de vorige stap onderaan aan weerszijden van de middellijn aanduiden.
boven verbinden met onderste punten
Bovenste boog verbinden met dezen punten.

Stap 5:

Met je voet op de grond meet je de afstand van op de grond tot net onder je enkel. In mijn geval kwam ik op 5 cm.

vloer tot enkel
Meten van op de grond tot aan de enkel.

Stap 6:

Deze afstand meet je op 2 punten aan de binnenkant van beide getekende lijnen.

afstand meten

Verbind deze punten met het middelste punt en knip het geheel uit.

binnenste boog verbinden

Stap 7:

Kleef de ‘schoen’ aan de zool. Zorg dat de ‘schoen’ mooi rond de zool komt. Overlap aan de achterkant de stroken zodat de ‘schoen’ mooi rond de zool past en kleef vast met plakband.

Stap 8:

Meet nu de omtrek van de opening van de schoen die nu ontstaan is. Dit wordt de omtrek van de schacht.

Teken een rechthoek waarvan de ene zijde de gemeten omtrek is uit de vorige stap. De andere zijde is de hoogte van de schacht. Ik koos ervoor om de als hoogte de korte zijde van het A4 blad te nemen.

Sluit de schacht langs de korte zijden en probeer ze in de schoen te steken. Dit zou zonder probleem moeten lukken. Pas eventueel aan indien nodig.

Maak de plakband weer los zodat je 3 aparte patroondelen hebt (zonder naadwaarde). maak aan de hiel de plakband niet gewoon los, want dan zal de ‘schoen’ te groot zijn. Knip het overlappende papier door in het midden van de hiel.

patroondelen
De 3 patroondelen.

Nu het patroon gemaakt is, is het moeilijkste gedeelte achter de rug.

Stof knippen

Hou bij het knippen uit de stof rekening met de vleug (wat dat is, vind je hier). Als je je voet in de sok steekt, moet je met de vleug meegaan (de vezels moeten plat gaan liggen). De pijlen op het patroon geven de richting van de vleug aan.

Knip elk van de onderdelen uit dubbele stof en voeg daarbij een naadwaarde toe van 1cm.

De zool knip je nog een keer extra uit dubbele stof, maar zonder naadwaarde.

Knip uit de versteviging 2 zolen zonder naadwaarde.

extra zool met vlieseline
Extra zool uit stof en vlieseline zonder naadwaarde.

Constructie van de sokken

Vouw de langste zijde van de schachten dubbel met de goede kanten op elkaar, speld en stik.

schacht dubbel
De schacht met de korte zijden met goede kanten op elkaar spelden en daarna stikken.

Speld de achterkant van de ‘schoenen’ met de goede kanten op elkaar en stik.

schoen dubbel

Dan de onderkant van de schacht (als je stof een vleug heeft, is er wel degelijk een boven- en onderkant) en de bovenkant van de ‘schoen’ in 4 delen. De naad is 1 punt.

schacht en schoen in 4

De schacht met de goede kant op de goede kant van de ‘schoen’ spelden door eerst de 4 punten op elkaar te leggen. De naden liggen op elkaar en het geheel stikken.

De zool in de lengte in 2 plooien en beide punten aanduiden. Doe hetzelfde met de onderkant van de ‘schoen’.

zool en schoen in 2
Zool en ‘schoen’ in de lengte in 2 delen en de punten aanduiden.

De zool en de ‘schoen’ nu met de goede kanten op elkaar vastspelden. Start met de aangeduide punten. Stik helemaal rond.

zool aan schoen spelden
Zool aan ‘schoen’ spelden en stikken.

Omdat deze stof niet rafelt, hoef ik de bovenkant van de schacht niet af te werken.

De sokken zijn al draagbaar, maar om het draagcomfort en de stabiliteit te verhogen en om bij het rondwandelen in huis een dikkere laag onder de voeten te hebben, heb ik er nog een aparte zool bijgemaakt.

De zolen die je uitknipte zonder naadwaarde verstevig je langs de buitenkant (de niet-wollige kant) door er vlieseline H250 of Decovil light op te strijken.

Ik heb even met het idee gespeeld een stuk karton te bekleden met mijn stof, maar dat leek me nogal stug om mee te stappen.

sok en extra zool.jpg
Afgewerkte sok en de extra zool.

Eens de zolen verstevigd zijn, leg je ze met de verstevigde kant naar beneden in de sokken (met de wollige kant naar boven dus).

Eventueel kan je ook aan de buitenkant van de zool antislip aanbrengen. Ik heb het (nog) niet gedaan omdat het niet echt glijdt als ik ermee stap.

Je kan latexlijm kopen die speciaal hiervoor dient (Sock Stop). Sock StopJe kan er bolletjes of stipjes mee onder je zool aanbrengen, maar maak ze klein genoeg, anders is het niet comfortabel om op te stappen. Het grootste draagcomfort krijg je volgens mij als je fijne golvende lijntjes aanbrengt. Hou er wel rekening mee dat deze lijm een droogtijd van ongeveer 12 uur nodig heeft. Ideaal is om ’s avonds aan te brengen en tegen de volgende ochtend is het droog.

Het resultaat zijn heerlijke cosy sokken die je voeten lekker warm houden.

 

 

 

 

 

 

 

Vind je deze tips interessant? Heb je zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Laat het  weten door hieronder een reactie te plaatsen.

 

2 gedachten over “Tutorial – Homesocks

Voeg uw reactie toe

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑