A splash of color: blouse 111 van Burda Style 10/2017

De natuur is in de winter wat grijzer en bruiner, maar dat betekent niet dat je kleren ook bruin en grijs hoeven te zijn. In mijn stoffenkast had ik een rood, soepelvallend, viscose stofje met veelkleurige bollen liggen dat ik van vakantie meebracht.

In de Burda van oktober 2017 zag ik een blouse met halflange mouwen. Een leuk detail is dat de mouwen afgewerkt worden met een volant. Ideaal voor mijn stofje. In het tijdschrift zijn 2 versies opgenomen: een crêpe met luipaardenprint (versie A) en een geruite flanel (versie B). De geruite versie heeft een sierbandje aan de hals.

Het patroon kan ook afzonderlijk worden aangekocht als pdf-download (in het Engels).

De blouse is in de korte maten 17 – 21. Het verschil met de gewone damesmaten zit enkel in de lichaamslengte. Daar waar de gewone damesmaten voorzien zijn op een lichaamslengte van 1,68 m, zijn de korte damesmaten voor een lichaamslengte van 1,60 m. De wijdtematen van de korte damesmaten zijn identiek aan deze van de normale damesmaten. Korte maat 17 komt overeen met de normale maat 34, korte maat 18 met normale maat 36, enz. Deze blouse gaat dus van maat 34 tot 42.

Ik wil maat 40 maken zonder sierbandje (versie A), dat betekent dat ik in de korte maten het maatje 20 moet nemen. Ik ben zelf niet aan de grote kant, dus verlengen is voor mij niet nodig.

Voor maatje 20 heb ik nodig:

  • 2,05 m stof voor blouses; je hebt zoveel stof nodig omdat het een dubbele blouse is waarbij de binnenste blouse langer is dan de buitenste;
  • vlieseline G785;
  • 1 knoopje.

Naargelang de soort stof die je gebruikt, heel soepelvallend of wat ‘stijver’, zal je een ander effect krijgen. Te stijve of dikke stof mag je niet gebruiken, want dan zullen de volants aan de mouwen niet tot hun recht komen.

Patroon overnemen en stof knippen

In totaal zijn er 7 patroondelen:

  • buitenste voorpand;
  • binnenste voorpand;
  • buitenste achterpand;
  • binnenste achterpand;
  • buitenste volant;
  • binnenste volant; en
  • mouw

Zowel de binnenste als de buitenste voor- en achterpanden worden op de stofvouw geknipt.

De binnenste en buitenste volant en de mouw moeten 2 keer uit de stof geknipt worden.

Doordat het een dubbele blouse is, heb je geen beleg nodig om de halsrand af te werken.

De stof leent er zich niet echt toe om met kleermakerskrijt de markeringen mooi aan te brengen langs de papieren patroondelen. Ik los dit op door mijn uitgesneden stoffen patroondelen op een vel kopieerpapier, speciaal voor het overnemen van patronen, te leggen. Dit kopieerpapier is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Naargelang de kleur van de stof, kan je dus een andere kleur kopieerpapier nemen, best iets dat contrasteert. De markeringen die je maakt verdwijnen later ook zoals kleermakerskrijt.

Voor deze rode stof koos ik het gele kopieerpapier en traceerde ik met een gekarteld kopieerwieltje langs de papieren patroondelen en ook alle markeringen nam ik zo over. De stof aan de onderkant is nu gemarkeerd. Best altijd even controleren dat alles goed is overgenomen.

merktekens en naadwaarde
Met een kopieerwieltje de naadwaarde en de merktekens overnemen

Dan steek ik in de naadwaarde helemaal rond spelden zodat het precies op elkaar blijft liggen. Ik haal dan het papieren patroondeel eraf. Het geheel omdraaien en weer alle lijnen en markeringen met het gekartelde kopieerwieltje overtrekken. Op beide stoffen patroondelen heb ik nu de gele bolletjes van het kopieerpapier.

spelden in naadwaarde
Spelden in de naadwaarde steken.
achterste aanduiding
Het geheel omdraaien en de merktekens en naadwaarde opnieuw met het kopieerwieltje overtrekken

Versteviging

Van de vlieseline moeten stroken van 2 cm breed geknipt worden. De versteviging moet bevestigd worden aan de halsrand van de buitenste voor- en achterpanden. Dit zijn de kortste voor- en achterpanden.

Aan het buitenste achterpand moet ook inkniplijn voor het split middenachter verstevigd worden met een strook vlieseline van 2 cm breed.

De constructie van de blouse

Als je stof rafelt en je de blouse niet met een overlock in elkaar steekt, is het belangrijk dat je de verschillende delen afwerkt met een zigzag. Je kan dit doen, telkens je een naad gestikt hebt of eerst alle delen zigzaggen voor je aan de constructie begint.

De coupenaden in de voorpanden (zowel de binnenste als de buitenste) moeten eerst gestikt en naar onderen gestreken worden.

coupenaad
De coupenaden stikken en naar beneden strijken

Vervolgens de schoudernaden van zowel de binnenste als de buitenste panden stikken.

Dan wordt uitgelegd hoe de sierbies bevestigd moet worden, maar dat heb ik dus overgeslagen omdat ik de blouse zonder sierbies heb gemaakt.

Dan is het even heel goed opletten bij de volgende stappen, want het is niet altijd goede kant op goede kant leggen om de panden aan elkaar te stikken.

binnen- en buitenpanden
Links de binnenste panden en rechts de buitenste panden

Het buitenste deel (kortste panden) moet met de goede kant op de verkeerde kant van het binnenste deel (langste panden) gelegd worden. De delen op deze manier bij de halsrand vastspelden en stikken. Ik ben begonnen in het puntje van de V-hals. Aan de achterpanden komt er een split. Vlak voor de lijn voor het split stoppen met stikken met de naald naar beneden. De persvoet van de naaimachine ophoog doen, het werk draaien, de persvoet weer naar beneden en verder stikken zodat er een hoek van 90° ontstaat. Onder aan het split hetzelfde doen en enkele steken dwars stikken en daarna langs de lijn weer naar boven en de hals verder stikken om te eindigen in het puntje van de V-hals, bij het beginpunt.

binnen en buitenblous aan halsrand aan elkaar

Aan de V-hals enkele knipjes geven in de naad tot net tegen het stiksel zodat de V-hals mooi plat komt te liggen.

Vhals
Afgewerkte V-hals

Bij het split moet tussen de 2 evenwijdige stiksels de stof ingeknipt worden tot tegen het dwarsstiksel onderaan.

achterste split openknippen
Achterste split inknippen tussen beide stiksels

De naad van de halsrand moet dan smal doorgestikt worden samen met het binnenste deel (langste panden).

Het geheel keren waardoor het buitenste pand (kortste) met de verkeerde kant op de goede kant van het binnenste pand (langste) ligt en de halsrand en het split strijken. Het split bovenaan sluiten met een lusje en een knoopje. De halsopening is door de V-hals groot genoeg om de blouse zo over je hoofd te trekken. Dit knoopje is dus eerder versiering.

achterste split
Afgewerkt achtersplit

De zijnaden van de binnenste panden stikken, ook de zijnaden van de buitenste panden stikken en de armgaten van binnenste en buitenste panden op elkaar rijgen.

In de werkbeschrijving wordt de onderrand van de binnenste en buitenste panden afgewerkt door de naad naar de verkeerde kant om te strijken en met een dicht ingestelde zigzagsteek door te stikken.

Dit vond ik niet de meest passende afwerking bij mijn stofje of bij het model. Daarom ging ik aan de slag met een rolzoompje. Ik maakte het rolzoompje met mijn lockmachine. Ik heb een hele tijd gezocht naar de juiste instellingen om een heel mooi resultaat te hebben. Heb je geen lockmachine, kan je ook met de naaimachine een rolzoom maken. Hoe je ook een rolzoom wil maken, probeer het uit op 101 testlapjes! Neem de tijd om de testen. Ik doe dit met de lapjes stof die overblijven na het uitknippen van de patroondelen. Eens de juiste instellingen gevonden, kan de naad van de blouse afgewerkt worden. Het blijft wel altijd spannend 😊.

detail rolzoom
Detail rolzoom

De zijnaden van de mouwen moeten dan gestikt worden.

mouwen
De zijnaden van de mouwen sluiten

Bij de volantdelen de korte randen en de onderranden afwerken zoals de onderrand van de blouse – volgens de werkbeschrijving met een dichte zigzagsteek, maar ik deed het opnieuw met een rolzoom.

volant met rolzoom
Korte rand en onderste rand van de volants afgewerkt met een rolzoom

Vervolgens de buitenste volants (kortste) met de verkeerde kant op de goede kant van de binnenste volants (langste) leggen en de bovenranden aan elkaar rijgen. De goede kant van de volants dan op de goede kant van de mouwen leggen en de volants aan de onderrand van de mouwen vaststikken. De open kant van de volants moet bij het streepje aan de mouw liggen.

volants aan mouw
Volants onder aan de mouw vaststikken. De opening van de volants moeten bij het streepje op de mouw.

Het laatste dat rest is de mouwen in de armsgaten inzetten. Hierbij moet de stof van de mouwkoppen wat verdeeld worden. Ik speld altijd eerst de naad van de mouw en van het lijfje op elkaar en alle merktekens. Daarna verdeel ik de stof van de mouw tussen de merktekens.

Het vergt wat denk- en puzzelwerk, maar ik ben superblij met het resultaat. Deze blouse is geschikt voor de komende feestdagen, maar omdat het toch wel een fijne stof is, zal ik er ook in de lente en de zomer geniet van hebben. Ik ben klaar voor de feestdagen!

haard

raam2

volant raam

raam

volant raam2

Vind je deze tips interessant? Heb je zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Laat het me weten door hieronder een reactie te plaatsen.

Advertenties

6 gedachten over “A splash of color: blouse 111 van Burda Style 10/2017

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: