Boucléjasje Burda Style 02/2017

Een jasje of vestje in bouclé is stijlvol, maar het klassieke model is me dan net weer iets te klassiek. Het korte jasje in de Burda van februari 2017, heeft die moderne toets en ik was helemaal verkocht. Het heeft franjes aan de voorkant, rond de hals en aan de mouwzomen en het sluit met een stoere metalen rits.

Hoe je het jasje moet maken wordt stap-voor-stap met tekeningen uitgelegd in het tijdschrift. Dus ook voor minder ervaren naaisters is dit een haalbaar project. Voor mij was het de eerste keer dat ik een kledingstuk mét voering maakte. De stap-voor-stap uitleg kwam dus goed van pas.

Je kan het patroon ook als pdf-download kopen op de website Burda.com. Dit is een Amerikaanse site, dus het is in het Engels. Ook de stap-voor-stap uitleg met tekeningen kan je hier terugvinden in het Engels.

Voor maatje 40 heb ik nodig:

 • 1,40 m bouclé van 1,45 m breed;
 • 1,05 m voering van 1,40 m breed;
 • vlieseline G405;
 • vlieseline vormband;
 • deelbare rits van 40 cm (in de beschrijving staat voor maat 40 een rits van 45 cm, maar toen ik de rits erin wou zetten, bleek deze veel te lang).

Het patroon overnemen en de stof knippen

Omdat het jasje als workshop uitgewerkt is, zijn de patroondelen als roze vlak op het werkblad terug te vinden. Dat maakt het iets makkelijker om alles terug te vinden tussen alle lijnen.

Patronen overtekenen
De patroondelen overnemen – ik had er wat hulp bij

De patroondelen die ook verstevigd moeten worden heb ik 2 keer overgenomen. Het gaat om volgende patroondelen:

 • middenvoorpand;
 • zijvoorpand;
 • voorste pasdeel;
 • voorste bies;
 • achterste bies;
 • beleg voor / zoom;
 • beleg achter / zoom;
 • mouwbeleg

De stroken voor de franjes staan niet op het patroonblad. In de werkbeschrijving staat dat je deze delen rechtstreeks op de stof moet tekenen. Ik vind het makkelijker om er echt een papieren patroondeel van te maken. Daarvoor gebruik ik geruit patroonpapier. Aan deze stroken moet geen naadwaarde toegevoegd worden.

Als je ook de voering ineens wil knippen, neem je de betreffende patroondelen best ook nog eens extra over. Sommige patroondelen zal je dus 3 keer moeten overnemen. Ik heb er echter voor gekozen om eerst de buitenvest volledig in elkaar te steken en de patroondelen uit voering pas later uit te knippen. Zo kon ik dezelfde patroondelen nog een keer gebruiken. Ik had trouwens een toeschouwer bij het overnemen van het patroon.

Bouclé is een stof die enorm rafelt. Elk patroondeel zigzaggen of overlocken is geen overbodige luxe.

De delen die verstevigd moeten worden, hoef je niet te zigzaggen of te overlocken, maar zorg wel dat je vlieseline ook de naadwaarde bedekt. Door de vlieseline zal de stof niet meer rafelen. Ik heb dit even getest op een klein stukje om zeker te zijn 😊.

testlapje
Mijn testlapje

De constructie van het buitenjasje

De zij- en middenvoorpanden eerst aan elkaar stikken en het voorste pasdeel bevestigen.

20171030_114947

De middenachterpanden aan elkaar stikken en dan de zijachterpanden aan de middenachterpanden stikken. Omdat de achterpanden niet verstevigd zijn met vlieseline, moeten de armsgaten en de halsrand verstevigd worden met vlieseline vormband. Dit zal ervoor zorgen dat de naden niet uitrafelen na verloop van tijd.

20171030_114941.jpg

De volgende stap is de voorpanden en de achterpanden met de goede kanten op elkaar leggen en de schoudernaden en de zijnaden stikken.

Vooraleer de voorste bies aan het jasje vastgemaakt kan worden, moet de strook voor de franjes vastgeregen worden. Deze strook (de langste) gaat helemaal van vooraan links beneden naar boven, rond de hals en weer naar beneden om te eindigen rechtsbeneden. Eens deze strook vastgeregen, kan de voorste bies ook bevestigd worden. Bij het stikken van de voorste bies, moet de strook voor de franjes mee gestikt worden. De strook mag nog niet worden uitgerafeld.

20171030_121552-e1509362258387.jpg

Laatste stap bij het buitenste jasje is de mouwen. Nadat boven- en ondermouw aan elkaar zijn gestikt, moet aan de onderrand de strook voor de franjes vastgeregen worden. Dan het mouwbeleg met de goede kant op de goede kant van de mouw leggen en stikken. De strook voor de franjes wordt hierbij mee vastgestikt. Ook hier mag de strook nog niet uitgerafeld worden.

De mouwen dan nog in de armsgaten vastspelden en stikken.

Voilà, het buitenjasje is klaar!

De constructie van de voering

Het binnenjasje gemaakt uit voering wordt op dezelfde manier in elkaar gestoken als het buitenjasje.

Eerst de zij- en middenvoorpanden aan elkaar stikken en de voorste pas bevestigen. De middenachternaad stikken en de zijachterpanden aan de middenachterpanden stikken.

Dan voor- en achterpand aan de schouders aan elkaar stikken en de zijnaden stikken.

De boven- en ondermouwen in voering aan elkaar stikken en de mouwen in de armsgaten vaststikken.

De onderrand van de mouwen en het voeringjasje naar binnen omstrijken. Dit maakt het straks makkelijker om de voering aan het buitenjasje vast te maken.

De voorste bies (in dezelfde stof als de buitenstof) aan de voorrand en de halsrand van het voeringjasje vaststikken. Onderaan mag je niet tot helemaal beneden stikken, maar ongeveer 7 cm voor de onderrand openlaten.

De voering en het buitenjasje samenvoegen en het jasje afwerken

Aan de onderrand van het buitenjasje moet eerst de strook voor de franjes vastgespeld worden en de belegdelen moeten aan elkaar vastgestikt worden.

Het voeringjasje en het buitenjasje moeten aan de voorste bies en de halsrand aan elkaar gestikt worden. Het voeringjasje in het buitenjasje steken en de voering aan de mouwen en de onderrand met een klein steekje met de hand vastmaken. Heel therapeutisch…

Aan de voorrand is er precies de ruimte voor de rits tussen de bies van het buitenjasje en de bies van het voeringjasje. Een rits van 40 cm paste hier precies tussen. Als de rits te lang is, kan je deze eventueel inkorten.

20171030_115024

Let er op dat je de rits niet te diep steekt, want dan zal de stof tussen de rits zitten bij openen en sluiten. Ik maakte deze fout en heb de rits er weer moeten uithalen, niet ideaal met uitrafelende stof! Het is geen blinde rits, dus je mag er best wat van zien.

rits open

De allerlaatste stap is het uitrafelen van de verschillende stroken aan de mouwen, langs de voorrand en rond de hals en aan de onderrand. Het makkelijkste doe je dat met een stompe borduurnaald.

Het resultaat is een boucléjasje met een moderne twist.

niet heel scherpDSC_0106DSC_0082DSC_0078DSC_0008

Advertenties

4 gedachten over “Boucléjasje Burda Style 02/2017

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: