Een jumpsuit voor elke gelegenheid

Ik hou van jumpsuits.

Toen de Burda 06/2017 in de bus viel, was ik meteen verliefd op de jumpsuit die tussen de feestelijke kledij stond. Een gerimpeld bovenstuk met een hoge nauw aansluitende tailleband met een rechte brede broek. Een op-en-top vrouwelijk model.

Een kledingstuk staat of valt met de stof en de print waarin je het maakt. In Burda is de jumpsuit gemaakt in viscose. Ik koos voor een chiffonsatijn. Deze stof is ook soepelvallend net zoals viscose, wat belangrijk is voor een jumpsuit. An-Karlien van Histoires de Couture had uit de witte chiffonsatijn al een prachtige blouse gemaakt. Wit zag ik niet zitten voor een jumpsuit en ik twijfelde dan even tussen zwart en marineblauw en koos uiteindelijk voor marineblauw.

Wat heb je nodig?

  • 2,05 m stof van 145 cm breed voor alle maten (36 tot 44);
  • vlieseline G785;
  • blinde rits van 40 cm voor alle maten;
  • ripsband van 4 cm breed voor de schouderbandjes van 0,90 cm lang voor maatje 40 (deze heb ik vervangen door bandjes van dezelfde stof – hoe ik dit deed lees je hieronder).

Patroondelen overnemen en stof knippen

Het bovenstuk is volledig gevoerd in dezelfde stof als de buitenstof. Deze patroondelen heb ik dan ook 2 keer overgenomen van het patroonblad.

Het voor- en achterpand van de broek stond verspreid over 2 patroonbladen. Hierbij kan je op 2 manieren te werk gaan.

Ofwel teken je elk deel apart over op patroonpapier, knip je de delen uit en kleef je ze daarna aan elkaar.

Ofwel (en zo doe ik het) teken je het eerste deel, duid je goed aan waar het andere deel aan moet komen en teken je het tweede deel er onmiddellijk aan. Dit vermijd het aan elkaar keven van de delen.

Voor de schouderbanden stond er in de werkbeschrijving dat ik ‘ripsband’ nodig had van 4 cm breed en 90 cm lang. Een zoektocht leverde weinig op. Ik vond enkel een soort tassenband, maar dat leek me niet ideaal. Omdat de kleur ook niet altijd 100% dezelfde is, besloot ik de zoektocht op te geven en de schouderbanden uit dezelfde stof te maken als de jumpsuit. Ik heb dus wat meer stof dan de aanbevolen hoeveelheid genomen (2,20 m in plaats van 2,05 m) om genoeg te hebben om ook de schouderbanden uit de stof te krijgen.

Ik maakte een extra patroondeel: een strook van 8 cm op 45 cm (afmetingen zonder naadwaarde) en knipte dit van dubbele stof.

Hoe ben ik aan deze afmetingen gekomen? De uiteindelijke schouderbanden moeten 4 cm breed zijn. Omdat de schouderbanden van dubbele stof worden gemaakt, heb ik dus 8 cm breedte nodig. Aangezien de ripsband 90 cm lang moet zijn, moet elke schouderband dus 45 cm lang zijn. Vandaar 2 stroken van 8 cm op 45 cm.

Chiffonsatijn is stof die ‘leeft’ je moet dus veel vastspelden en, zeker bij het knippen, zorgen dat de beide lagen stof niet verschuiven.

De constructie

Eerst moet de broek met steekzakken in elkaar gestoken worden. Constructie van de zakken in het voorpand is stap 1. De achterpanden hebben een figuurnaad die vervolgens moet worden gestikt. Voor- en achterpand van elk van de broekspijpen daarna met de goede kanten op elkaar leggen en de zijnaden en binnenbeennaden stikken. De 2 afzonderlijke broekspijpen met de goede kanten tegen elkaar in mekaar schuiven en de voorste kruisnaad tot aan de binnenbeennaad stikken. De achterste kruisnaad moet je nog even open laten.

20170825_181045
De broek

Dan het bovenstuk dat uit 2 delen bestaat: het gefronste deel aan de borst en de tailleband. Het buitenste deel van de tailleband is verstevigd met vlieseline.

Bij het bovenste deel eerst de figuurnaden stikken en daarna de zijnaden. Zowel van het buitendeel als het binnendeel.

Aangezien je bij het vaststikken van buiten- en binnendeel de schouderbanden vooraan mee moet vaststikken, heb ik eerst de schouderbanden gemaakt. Elk van de stroken voor de schouderbanden vouwde ik in de lengte dubbel met de goede kanten op elkaar en stikte deze dicht langs deze lange kant. Naad openstrijken en de strook naar de goede kant keren. De naad komt mooi in het midden van de strook. De band persen en voilà, ik heb 2 schouderbanden van 4 cm breed die perfect bij de rest van de jumpsuit passen.

Binnen- en buitendeel met de goede kanten op elkaar leggen en de schouderbanden vooraan tussen de merktekens mee vast stikken. Achteraan mogen beide delen tussen de merktekens niet vastgestikt worden. De schouderbanden moeten achteraan nog niet vastgemaakt worden. Het binnenste lijfje naar binnen toe draaien en de naad persen. De onderrand tussen de merktekens rimpelen.

Bij de tailleband de zijnaden stikken. De bovenkant van het buitendeel van de tailleband met de goede kant op de onderrand van de goede kant van het buitendeel van het voorpand leggen. Het binnendeel van de tailleband komt met de goede kant op de goede kant van het binnendeel van het voorpand. Het geheel vaststikken en de tailleband naar onder leggen en de naad persen.

IMG_6575
Het bovenstuk: binnen- en buitenkant zien er hetzelfde uit

De buitenste tailleband moet dan aan de broek vastgestikt worden. De binnenste tailleband moet dan met de hand vastgezet worden. Het resultaat is dat je aan de binnenkant van de jumpsuit geen naden ziet.

20170830_192940
Het binnendeel van de tailleband moet met de hand aan de broek worden vastgenaaid.

Wat dan nog rest is de rits en de zoom. Waar de rits in de jumpsuit komt heb ik de stof wat verstevigd met naadband omdat er toch wat druk op de stof komt. Eens de rits vastgestikt is, kan de rest van de kruisnaad gesloten worden. Om de schouderbanden op de goede lengte achteraan vast te zetten, moet de jumpsuit gepast worden. de schouderbanden in de openingen van het achterpand steken en op de juiste lengte vaststikken.

DSC_0165

Tenslotte de zoom, die heb ik met zoomvlies geplakt.

Het resultaat: een veelzijdige jumpsuit: gekleed, casual, …

Zelfs in bomen klimmen lukt vlotjes!

DSC_0261

DSC_0283

DSC_0059

DSC_0412

Advertenties

4 gedachten over “Een jumpsuit voor elke gelegenheid

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: