Een nieuwe lievelingsbroek: Roxy (LMV)

Er zijn zo van die kledingstukken die je elke dag zou willen aantrekken.

Een jaar of 2 geleden kocht ik een aansluitende broek die lekker zacht aanvoelt. Omdat ik ze veel draag, zowel in de winter als in de zomer, komt er jammer genoeg sleet op. Ik wilde nog zo een broek en besloot ze zelf te maken.

Eerste zoektocht was het patroon. Dat vond ik in het boek ‘Naaien voor beginners’ van LMV: de Roxy legging. Op de blog van Histoires de Couture vind je een goed overzicht van wat het boek naast de Roxy nog te bieden heeft. Het boek is een aanrader voor de beginnende naaister.

Volgende stap, de stof. Leuk als je een vriendin hebt die stoffen verkoopt. Bij Histoires de Couture vond ik mijn gading en koos ik voor een zwarte suèdine met print die door de 8% spandex ook nog eens voldoende rekbaar is.

Omdat het een legging is, hoef je geen ritssluiting of knopen te verwerken. Naast de stof heb je dus enkel een elastiek met een breedte van 3,5 cm nodig.

De constructie is zeer eenvoudig. LMV heeft er ook een instructievideo over gemaakt waarin ze stap-voor-stap uitleggen hoe de Roxy gemaakt wordt.

Eerst moet je bij elk van beide broekspijpen de zijnaad (die de binnenbeennaad zal worden) sluiten. Je hebt dan 2 afzonderlijke broekspijpen. Een van beide moet je dan naar de goede kant keren en in de andere schuiven zodat de goede kanten op elkaar liggen. Op deze manier kan je de kruisnaad sluiten. Als je de beide broekspijpen dan uit elkaar haalt, heb je als bij wonder iets wat op een broek lijkt!

Om de lengte van de elastiek te bepalen moet je de omtrek van je lichaam meten waar de elastiek zal komen. Je meet dit best tijdens een pasbeurt van de broek, zodat je zeker bent waar de elastiek zal komen.

Tip: Trek van de gemeten omtrek enkele cm af zodat de elastiek genoeg aanspant.

Van dit stuk elastiek maak je een gesloten cirkel door de uiteinden aan elkaar vast te stikken. Ik deed dit met een brede zigzagsteek en ging enkele keren over en weer om het extra sterkte te geven.

IMG_7001
De elastieken cirkel sluiten met een brede zigzagsteek en enkele keren over en weer stikken.

De elastieken cirkel die je dan bekomt moet je in 4 gelijke gelen verdelen. Dit kan je eenvoudig doen door de cirkel in 2 te plooien en in elke plooi een speld te steken.

IMG_7002
De elastieken cirkel dubbelvouwen en in elke plooi een speld steken.

Dan plooi je de cirkel in de andere richting door de spelden die je er net in hebt gestoken op elkaar te leggen. De 2 plooien die je zo bekomt duid je opnieuw aan met een speld.

collage
De reeds gestoken spelden op elkaar leggen en in de nieuwe plooien ook spelden steken.

Dit is het resultaat: een cirkel die perfec in 4 delen verdeeld is.

De elastiek moet dan vastgemaakt worden aan de bovenrand van de broeksrand. Om de elastiek mooi te verdelen, kan je best de bovenrand van de broek in 4 gelijke delen verdelen op dezelfde manier als de elastiek.

een van de spelden in de elastiek (het dichtste bij de naad) legde ik gelijk met de achternaad van de broek. De speld tegenover de naad in de elastiek legde ik op de voorste naad van de broek. De andere spelden in de elastiek legde ik gelijk met de zijspelden in de broek. De elastiek is een stuk korter dan de omrek van de broek (in principe). bij het doorstikken van de elastiek en de bovenrand van de broek, moet de elastiek dus wat uitgerokken worden. Hier gebruikte ik een kleine zigzagsteek.

Daarna plooi je elastiek en stof naar de verkeerde kant van de broek (naar binnen dus). De elastiek is dan niet meer zichtbaar. Aan de onderzijde van de elastiek stik je dan door stof en elastiek door. Net zoals in de vorige stap gebruikte ik een kleine zigzagsteek.

Het enige wat rest is de zoom van de broekspijpen. Het is voldoende om deze om te slaan – deze stof rafelt niet dus zigzaggen of overlocken is niet nodig – en door te stikken met een kleine zigzagsteek.

IMG_6982
Afgewerkte zoom langs de buitenkant in kleine zigzagsteek.

Et voilà, ik heb een nieuwe lievelingsbroek die klaar is in een wip.

DSC_0018

DSC_0031

Het topje op de foto’s is ook zelfgemaakt. Voor de nieuwsgierigen, het komt uit Burda 06/2017 (model 116).

 

DSC_0070

DSC_0076

Advertenties

6 gedachten over “Een nieuwe lievelingsbroek: Roxy (LMV)

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: