Een must-have voor de zomer en een tijdloze klassieker: de linnen broek

Jurken zijn leuk, maar ik draag ook heel graag broeken, ongeacht het seizoen. In de zomer kan een broek snel te warm zijn. Daarom hou ik ervan om in de zomer een linnen broek aan te trekken. Het is fijn om dragen en licht, zowel op warme(re) dagen als op frissere dagen of avonden.

Tot nu toe heb ik vooral jurken, rokken en bloesjes gemaakt. Een broek was dus een nieuwe uitdaging.

Het patroon had ik al een hele tijd in mijn kast liggen, het Burda-patroon nr. 7966. Dit patroon geeft je 3 opties, een lange broek, een driekwartsbroek of een short.

Het leuke aan de aparte patronen van Burda is dat je een zeer duidelijk patroonblad krijgt waarbij de verschillende patroondelen elkaar niet overlappen. Dat spaart tijd bij het overnemen van de patroondelen. Je hoeft niet te zoeken in de wirwar van lijntjes. Je zou de patroondelen ook gewoon kunnen uitknippen zonder over te tekenen, maar dan kan je het maar 1 keer gebruiken, wat jammer is, denk ik dan. Ik geef er de voorkeur aan om alles over te tekenen.

Eerst voor de zekerheid even meten welke maat ik best kies. Voor een broek moet je je baseren op de heupwijdte en als ik nameet, kom ik net uit op maat 40.

IMG_5779Ik koos voor de lange broek in een zandkleur. Mijn stof is ook in de breedte een beetje elastisch hetgeen bijdraagt aan het draagcomfort van de afgewerkte broek.

Een ander voordeel van deze aparte patronen is dat de constructie van het kledingstuk stap voor stap mét tekeningen wordt uitgelegd in verschillende talen, waaronder Nederlands.

De broek bestaat uit 2 voorpanden en 2 achterpanden. Er zitten ook zakken vooraan, waarvoor 2 zakdelen geknipt moeten worden. De broek sluit met een elastiek, dus geen ‘gepruts’ met ritsen en knopen. Wel moet je een bies en banden knippen uit de stof.

Alle patroondelen overlocken of zigzaggen is geen overbodige luxe, want linnen rafelt zeer sterk!

De constructie van de zakken in de zijnaden is de eerste stap. Ik was eerst even verbaasd dat ik in totaal maar 2 zakdelen moest knippen uit de stof, maar het werd me snel duidelijk: het zakdeel wordt op het voorpand vastgestikt, waardoor je voorpand eigenlijk het andere zakdeel wordt.

Eens de zakken bevestigd en de zijnaad gestikt (opletten dat je de opening voor de zakken niet dichtnaait 😊), kan de binnenpijpnaad van elke broekspijp gestikt worden.

Vervolgens beide pijpen in elkaar steken met de goede kanten tegen elkaar en de kruisnaad stikken.

Het begint zowaar al op een broek te lijken!

De bovenrand moet dan omgeplooid, gestreken en even vastgerijgd worden.

Van de bies moet je een tunnel maken die je vaststikt aan de bovenkant van de broek. Samen met deze bies stik je ook de omgeplooide bovenkant van de broek vast.

Vervolgens moest ik 2 bandjes maken en tussen deze 2 bandjes werd een elastiek bevestigd. Dit geheel wordt dan door de tunnel geregen met een veiligheidsspeld zodat de elastiek achteraan de broek zit en vooraan heb je dan 2 bandjes om te strikken.

De laatste stap is de zoom. Dit vergt toch enkele pasbeurten en dat doe je best niet alleen, want om achteraan te zien of de broekspijpen gelijk zijn of niet te lang/te kort, heb je iemand nodig die dit vanop een afstandje kan bekijken. Zelf in de spiegel kijken geeft een vertekend beeld, want je moet je wat draaien om in de spiegel te kunnen kijken en dan trek je een broekspijp omhoog. Belangrijk hierbij is ook om even schoenen aan te trekken bij deze pasbeurten, zowel schoen met een hak(je) als platte schoenen zoals sneakers. Zo ben je zeker dat de broek in alle omstandigheden perfect is van lengte.

Het omzomen gebeurt door de omgeplooide rand door te stikken. Het is dus niet noodzakelijk om de zoom met een blinde steek af te werken.

Ik ben best tevreden met het resultaat en de broek zit heel makkelijk. Misschien volgen er nog, eventueel eens in een ander stofje (katoentje?) of misschien rolt de short-versie eens vanonder mijn naaimachine…

Een echte aanrader, ook voor beginners.

Wat mij betreft een tijdloze klassieker…

IMG_5825

Advertenties

2 gedachten over “Een must-have voor de zomer en een tijdloze klassieker: de linnen broek

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: