Een draagtas voor het camerastatief

Een van mijn andere hobby’s naast naaien, is fotografie, al is deze weliswaar een beetje op de achtergrond geraakt de voorbije jaren.

Naast een goed fototoestel, is een statief een van de zaken die je als (amateur)fotograaf gebruikt. Ik had dit statief een aantal jaren geleden eens cadeau gekregen, maar het is niet handig om mee te nemen omdat het in een doos zit. Een opbergzak of -tas zit er niet bij. Omdat ik het statief (en uiteraard het fototoestel) dit weekend nodig heb, maakte ik die tas gauw zelf. Ik wou iets eenvoudig met een draagriem voor over de schouder en de tas moet sluiten met een koord of lint.

Ideaal ook om restjes te verwerken en zo heb ik er genoeg in mijn kast.

Eerst het statief in opgevouwen vorm opmeten. Het is 50 cm lang en de omtrek op het breedste stuk meet 25 cm. Omwille van comfort (makkelijk in en uit de zak halen) besliste ik om in de lengte 10 cm meer te nemen en in de omtrek 15 cm meer.

IMG_5487

Ik wilde niet meteen in mijn stof knippen met het risico dat het toch te klein zou zijn, dus maakte ik eerst een papieren patroon. Dat was niet moeilijk, want het is maar een eenvoudige rechthoek. Om niet te moeten knoeien om de hoeken recht te krijgen, gebruik ik patroonpapier met ruitjes van 1×1 cm. Superhandig!IMG_5494

 Het moeilijkste is recht op de lijntjes knippen 😊. (Noot: best dat ik deze afmetingen niet onmiddellijk uit mijn stof heb geknipt, want bij een ‘pasbeurt’ van het statief met het patroon, bleek het iets te kort… Ik heb de rechthoek dan maar met 10 cm verlengd zodat hij 70×40 cm (inclusief de naadwaarde van ongeveer 1 cm) groot was.)

Deze rechthoek heb ik 3 keer nodig:

  • 1 keer in de buitenstof;
  • 1 keer in de binnenstof; en
  • 1 keer in volumevlies (voor comfort bij het dragen en voor bescherming – deze maakte ik wel maar 60×40 cm omdat het volumevlies niet nodig is aan de bovenkant bij de tunnel).

IMG_5491

Als buitenstof koos ik canvas, beige met blauwe bloemen, een stofje dat ik in Engeland kocht en de binnenstof werd een blauw katoentje.

Verder had ik ook nog een lint nodig als draagriem en eventueel als sluiting, liefst in een kleur die past bij mijn stofjes. Ik vond tussen al mijn kleine naaispullen een tassenband van het iets fijnere soort in de juiste tint blauw (joepie, we hebben geluk vandaag).

Ik maakte dan als het ware een sandwich van mijn 3 rechthoeken: de buitenstof met de goede kant naar beneden, dan het volumevlies en tenslotte de binnenstof met de goede kant naar boven. Onderaan liggen alle lagen gelijk.

IMG_5495
Stoffensandwich

Tip: zigzag of overlock dan eerst alle randen, de drie lagen tegelijk. Dat was ik vergeten en maakt het iets moeilijker daarna (doen zonder denken, noemen ze dat 😊).

Dan heb ik het geheel met de buitenstof naar boven voor mij gelegd en beslist waar mijn draagriem moest komen, want deze wilde ik mee met de rand stikken. Ik vouwde het geheel dan in de lengte dubbel, goede kant naar binnen. De korte en lange zijde stikken, maar de lange zijde stikte ik niet verder dan de vlieseline om de tunnel nog te kunnen maken. Voor ik verder kon gaan moest ik eerst het geheel naar de goede kant keren.

Dan heb ik de bovenkant van de draagriem vastgemaakt. Ik heb ervoor gezorgd dat mijn draagriem een stuk langer is dan mijn tas zodat ik deze kon omvouwen in een grote lus en zo een handvat creëren. Dat heb ik dan met 2 evenwijdige stikkels en een kruis ertussen (voor de stevigheid) vastgemaakt.

Dan enkel nog de tunnel voor de sluiting. Voor de sluiting heb ik hetzelfde lint gebruikt als mijn draagriem. Even meten dat de tunnel zeker breed genoeg is, maar ook niet te breed, en rondom vaststikken. Wel opletten dat ik mijn draagriem niet extra mee vaststik. De uiteinden van mijn lint plooide ik even om en stikte ik vast zodat het niet gaat rafelen.

Het lint door de tunnel trekken met een veiligheidsspeld en klaar is kees.

Het statief past er precies in, maar niet te krap en het is handig om dragen over de schouder of om ergens op te hangen met de lus in de riem.

IMG_5509

IMG_5510

Ik ben autodidact als het op naaien aankomt, dus waarschijnlijk heb ik wel gezondigd tegen enkele ‘naairegels’, maar het resultaat is nog beter dan ik voor ogen had, dus wat dat betreft is het voor mij meer dan geslaagd. Ik ben best wel trots! En nu kan ik dit weekend mijn statief op een handige manier overal meenemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: